Ett magasin som slog alla Rekord

Ett magasin som slog alla Rekord

av Tomas Gustavsson

Det fanns en gång en tid utan bloggar, hemsidor, pay-per-view, Facebook och alla annan tänkbar och otänkbar visuell information. Det var istället det tryckta ordets och bildernas högkonjuktur och för många sportintresserade ungdomar under 1940-, 50- och 60-talen ger tidningen Rekordmagasinet fortfarande en liten rysning och ett nostalgins skimmer. När jag själv, på väg mot tonåren i början av 1960-talet, upptäckte denna lektyrrapsodi av sport, äventyr och fräscha och spännande färgbilder på idrottslag och idrottsmän hade magasinet redan ett par decennier på nacken.

Äventyret började nämligen mitt under brinnande krig, 1942, när den 44-årige journalisten Edvin Ahlqvist, som tillbringat en tid i USA och som skulle bli mest känd som Ingemar ”Ingo” Johanssons framgångsrike promotor, gav ut första numret av en helt ny tidning som formligen slog knockout på idrottsintresserade ungdomar och män. Den 1 december 1942 låg första numret, á 25 öre, av Rekordmagasinet på kioskdiskarna runt om i landet. Färgomslag och med en första lagbild på baksidan vilken visade IF Elfsborgs fotbollslag från Borås. Lagbilderna kom att bli något av tidningens signum och hängde med ända till slutet flera decennier senare. I övrigt innehöll tidningen en blandning av noveller, sportreportage och personligt tyckande, främst av Edvin Ahlqvist själv. Bland de aktiva hjältarna i berättelserna märktes Per Stigman – svensk frihetshjälte i Albrekt av Mecklenburgs Sverige – rymdhjälten Allan Kämpe och boxarkungen Helge Ahl. Särskilt Stigman, som kämpade mot det tyska inflytandet i 1300-talets Sverige, kom att bli symbol för tidningens antinazistiska prägel. Det dröjde inte heller länge innan Edvin Ahlqvist & co anklagades för socialistisk och rent av kommunistisk propaganda men redaktören svarade lakoniskt: ”Man skall säga vad man tycker och stå för sina åsikter.”

Rekordmagasinet kom också att präglas av en fostrande ton med riktning mot främst ungdomen. Ett typexempel var den slogan som hävdade: ”Först hemläxorna och sedan Rekordmagasinet.” Premiärnumret såldes i 30 000 exemplar, trots att Pressbyrån rekommenderat den nyblivna redaktionen att bara börja med 10 000. Då hör det också till saken att Ahlqvist tvingats övertala myndigheterna att släppa till det erfoderliga  papper som krävdes i ransoneringens Sverige. Ahlqvist drömde också inledningsvis mardrömmar om gigantiska restupplagor och kronofogdar vid ytterdörren men Rekordmagasinet blev istället en jättesuccé. 1946 passerade upplagan sexsiffrigt tal och kom sedan att ligga på mellan 135 000 till 150 000 under stora delar av sin levnadstid. Undantaget den avgörande VM-matchen 1961 mellan ”Ingo” och Floyd när ”boxningspecialen” av tidningen nådde otroliga 300 000 exemplar. Redan 1956 ändrades för övrigt namnet till Tidningen Rekord och sedan den sålts 1968 blev namnet Nya Rekord.

Som egen tidning gick Rekord i graven 1969 men då hade redan Edvin Ahlqvist (som avled 1984) skrivit sin sista populära spalt, ”Kontakt med läsekretsen” där han under signaturen ”Crusher” utan större nostalgi noterade: ”Efter att ha skrivit en bra bit över tusen sådana här bitar är den här den sista. Hälsning och handslag Eder, Crusher.”

Fakta om Rekord:

  • Totalt utkom 1 243 nummer av Rekordmagasinet som kostade från inledningsvis 25 öre till 2,25 kronor de sista åren.
  • Illustratören Thord Lindblom (1920-89) tecknade många av de fantastiska och speciella omslagen till tidningen men även Börje Dorch var en flitig medarbetare.
  • Svenska fotbollslandslaget förekom som lagbild i Rekord hela 55 gånger och Malmö FF 19 gånger. (18 gånger med fotbollslaget och en gång med hockeylaget.)
  • Näst mest förekommande idrottslag var AIK, Djurgården och sedan IFK Göteborg.
  • Bara tre damlag gjorde sig besvär på lagsidan under alla åren. Dessa var IFK Lidingö (handboll) 1953, SK Neptun (simning) 1963  samt det svenska simlandslaget 1966.
  • En av medarbetarna som skrev under signaturerna Lars Edling och Lars Berg var Bengt Bedrup.
  • Rekordmagasinet hade också en populär avläggare i tidningen All Sport som utkom mellan 1945 och 67. Detta var en ren reportagetidning och kostade inledningsvis en hel krona!

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *