”Top Star” var VM:s första vinnare 1958

”Top Star” var VM:s första vinnare 1958

Mario Americo med sin dyrgrip.

Av Tomas Gustavsson

Det var en höstdag i början av 1960-talet som vi i årskurs sju vid Tyringe skola fick åka på studieresa de sex milen till Ängelholm. Bland besöksmålen där var en liten hantverksmässig fabrik med några äldre män sysselsatta med att sy diverse lädersaker. Vad vi inte fick reda på där var att fotbollen till VM-finalen 1958 faktiskt hade tillverkats i denna modesta lokal. Ängelholmsföretaget Sydsvenska Läder- och Remfabriken har för alltid skrivit in sig i fotbollens VM-historia eftersom man var officiell bollleverantör till mästerskapet i Sverige för 63 år sedan.

Utan bollar inget VM och när Sverige tilldelats mästerskapet bjöd fotbollförbundet in alla bolltillverkare att skicka in var sin boll men utan företagsnamn. 102 olika bollar kom in vilket kanske säger något om den mångfald som fanns när det gällde denna typ av hantverk och tillverkning i 1950-talets Sverige. De inskickade bollarna förvarades i styrelserummet hos förbundet i Råsunda. Bollar med exempelvis snörning, fel storlek eller som inte var helt runda sållades bort och slutligen återstod bara 15. En dag kom en delegation bestående av en kvartett UEFA-tjänstemän till Stockholm och Råsunda för att blindtesta och provspela bollarna på gräsplan i Råsunda. Och det blev slutligen boll ”nummer 55”, med det gångbara namnet ”Top Star”, som blev VM:s första vinnare. Företaget som tillverkade var alltså Sydsvenska Läder i Ängelholm och bollen var speciell bland annat för att den hade 24 paneler i lädret att jämföra med de 18 som funnits på den schweiziska VM-bollen 1954. Redan 1952 hade dock Ängelholmsföretaget visat framfötterna genom att ha fått leverera bollar till OS-turneringen i Helsingfors. Klang jubel alltså i Ängelholm? Nej, inte alls och närmast otänkbart idag var att företaget inte ens fick göra reklam för att man tillverkat VM-bollen förrän efter det att turneringen hade avgjorts.

”Top star-bollen” kom dock att stå i centrum även efter det att VM-finalen mellan Brasilien och Sverige blåsts av kvart i fem på eftermiddagen den 29 juni 1958. Brasilien hade  vunnit med 5-2 och Pelé gjort sista målet i matchens absolut sista sekund. Franske domaren Maurice Guigue beslöt då att blåsa av matchen utan någon avspark för Sverige, plockade upp den för finalen specialtillverkade vita Top Star-bollen och började marschera mot omklädningsrummen.  Men innan han hunnit ut ur stadion rusade brassarnas massör Mario Americo fram och snöt helt fräckt bollen ur domarens famn. Brassarna ville nämligen försäkra sig om den historiska bollen så här vid landets första VM-seger. Guigue gav sig dock inte så lätt och begärde efter dusch att få tillbaka bollen men lurades då på en annan boll av de finurliga brassarna. Efter ytterligare krav från domaren påstod VM-segrarna att man inte hittade bollen och först vid banketten, när Americo i triumf bar in VM-bollen, förstod Maurice Guigue att han blivit lurad men lät brassarna behålla ”dyrgripen”.

Vid nästa VM-turnering som avgjordes i Chile 1962 fick värdlandet i uppdrag att tillverka en egen boll. Men när denna gått sönder två gånger i matchen mellan Chile och Frankrike plockade arrangörerna helt sonika fram reservbollarna – vilka visade sig vara av märket ”Top Star” från Ängelholm i Sverige.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *