Våra älskade frukter

Våra älskade frukter

av Margareta Sylvan

Nu är det hög tid att du drar på dig stövlarna, fattar grepen och ger dig ut i trädgården. Pandemin har ökat intresset för trädgård men även för att odla ätbart. Och varför inte börja med ett äppelträd? För varje trädgård bör ha ett äppelträd, eller kanske två eftersom äppelträd behöver andra äppelsorter i närheten för att kunna pollinera (det finns sorter som är självpollinerande). Kolla med din lokala handelsträdgård vilka sorter som pollinerar varandra – du kan även hitta pollineringstabeller på www.vaxtia.se. I de flesta äldre villakvarter brukar det finnas andra äppelsorter i närheten och då behöver du inte oroa dig men det är sämre ställt i mer nyetablerade.

Äpplet är en gammal symbol för vishet och kunskap men också för frestelse. Adam och Eva blev förvisade från Paradiset på grund av ett äpple. Snövit blev förgiftad av ett äpple. Iduns äpplen höll gudarna unga. Ett fallande äpple fick Newton att fundera över gravitationen. Äpplet lever i legender, sagor och myter. På samma sätt som vi har landskapsblommor har vi även landskapsäpplen. Södermanlands landskapsäpple är till exempel Åkerö och det har kanske sin logiska förklaring eftersom det äldsta kända trädet av den här sorten växer på Åkerö slott i Flens kommun. Det fick sitt namn 1858. Men vi har ätit äpplen i vårt land under betydligt mycket längre tid. Ett förkolnat äpple som daterats till 2 500 år f Kr hittades vid utgrävningarna i Alvastra. 

De senaste hundra åren har odlingarna på Österlen i Skåne producerat merparten av Sveriges äpplen. Varje år i oktober vallfärdar människor till Kivik för att fira den största skördefesten i Sverige. En äppelmarknad som bjuder på mustvandringar, pomologer på plats som sortbestämmer dina medtagna äpplen, lokala mataktörer, äppelutställningar och sist, men inte minst, en gigantisk äppeltavla. Du hittar bilder på dessa äppeltavlor genom åren på www.appelmarknaden.se eller www.gammalstorp.se. Förra året tvingades man, på grund av pandemin, ställa in de fysiska aktiviteterna för att istället visa upp sig på sociala medier och digitala plattformar. Återstår att se hur årets fest kan firas.

Vilket äppelträd ska du då välja? Alla har sin favoritsmak men du bör fråga dig om du vill ha sommar- höst eller vinteräpplen. Om du planterar flera olika sorter kan skördetiden förlängas. Fråga dig sedan om de ska tåla att förvaras, användas i matlagning eller ätas direkt. Om du är förstagångsköpare kan det vara säkrast att gå på populära och beprövade sorter som klarar din odlingszon. 2020 var de mest sålda träden Aroma, Ingrid Marie, Olika Sorter, Glasäpple Transparente Blanche och Summerred i nu nämnd ordning. 

Så skynda att hitta just ditt favoritträd. Det fungerar att plantera äppelträd från tidig vår fram till första frosten. Se bara till att det har tillräckligt med vatten om du planterar tidigt. Se till att gräva ett rejält planteringshål, två eller tre gånger bredare än rotklumpen. Planteringshålet ska helst vara fyrkantigt för att unvika rotsnurr. Plantera aldrig djupare än trädet stått i krukan så att förädlingsstället (den lilla knölen längs ner på stammen) kommer ovan jord. Gräv djupare om du behöver jordförbättra. Jorden ska vara rik på mull, näringsrik och väldränerad. Om du planterar flera träd så se till att det finns gott om plats mellan träden.

Nu kan du lägga dig till rätta under ditt träd och vänta på frukten. Och kanske, likt Newton, träffas av ett äpple som i sin tur ger dig en impuls som så småningom berikar mänskligheten. 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *