It’s Pimm´s o’clock

It’s Pimm´s o’clock

Det fanns en tid när du var tvungen att resa till England för att kunna smaka en av de mest brittiska dryckerna, Pimm´s. Numera finns den till och med på Systembolaget men kommer du till typiskt brittiska evenemang som Wimbledon-tennisen, trädgårdsshowen Chelsea Flower Show och galoppfesten Royal Ascot är drycken ett givet inslag där sedan urminnes tider. Eller i iallafall åtskilliga decennier sedan. Och då gärna i stora bringare, bowls, som ett helt sällskap delar på gärna i de speciella Pimm´s-barer som alltid sätts upp där.

Kryddig, aningen bränd smak med sötma, inslag av pomerans, örter, malört, nötter och lakrits” är kategoriseringen av Pimm´s i Systembolagets katalog. Dock är den exakta sammansättningen fortfarande en hemlighet även hos nuvarande ägarna Diageo, företaget som också äger bryggeriet Guiness.

Men det började redan 1823 nära Bank of England i Londons City. Där köpte James Pimm den existerande Hogshead Tavern och gjorde om den till Pimm´s ostronbar. På ett eget recept innehållande kryddor och örter och med gin som bas blandade han en husdrink som kom att bli sensationellt populär. Inledningsvis såldes den bara i mindre glas eller muggar över disken och först 1859 kunde man köpa Pimm´s i pint-flaskor för det facila priset tre skilling styck. Sex år senare sålde James Pimm till Fredrick Sawyer som utvecklade varumärket och plötsligt var den en säker högreståndsdryck vid  olika storevenemang.

1880 kom nästa steg för Pimm´s  som plötsligt började kallas med tillnamnet ”Number one cup” vilket också blev ett registrerat varumärke 1912. Detta eftersom en ny ägare, Horatio Davies, utvecklat även Pimm´s nummer 2 till 6 genom att göra olika baser av drycken bestående av whisky, konjak, rågwhisky, rom och vodka. Men bara ettan finns ständigt att få tag på även om man experimenterat även med björnbärssmak och haft en vinterversion av drycken med rom som kallats, Winter warmer. Och den mest kända reklamsloganen när det gäller Pimm´s är säkert: ”It´s Pimm´s O´clock”

Cheers!

Ett klassiskt Pimm´s-recept är lika enkelt som gott (åtminstone sommartid).

1 del Pimm´s (man brukar säga att en flaska räcket till 14 glas)
3 delar fruktsoda eller liknande
Jordgubbar (färska eller frysta)
Citron
Gurka
Rikligt med is
Bäst att blanda Pimm´s med ingredienserna en bra stund innan serveringen, men vänta med att fylla på fruktsodan till strax före serveringen.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *