”Ett ledsamt fel”

”Ett ledsamt fel”

av Tomas Gustavsson

Det fanns en tid utan Facebook, Twitter och andra sociala plattformar. En tid när människor inte hängdes ut offentligt. Eller? Nja, åtminstone de lokala dagstidningarna hade långt fram till 1960-talet en helt annan inställning till det där med att namnge personer som på olika sätt hamnat i trubbel. Att det skulle vara av ”allmänintresse” var inte heller någon ledstjärna vilket namnpublicering idag ofta hänvisas till. Hessleholms Tidning, som gavs ut mellan 1889-1908, hade exempelvis 1896 den här notisen om en man besök på ”lokal” i Hässleholm: 

Idag har många, inte minst större tidningar som Expressen och New York Times, också speciella spalter där fel av olika slag rättas till. Hessleholms Tidning gjorde också 1896 ett försök att rätta till en fadäs, där redan den första artikeln kändes mycket märklig, men det blev istället en av de sämsta rättelse som publicerats. 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *