Premiärligan var första Superligan

Premiärligan var första Superligan

Fotografier från den första ligasäsongen är förstås av förklarliga skäl mycket ovanliga. Dock använde sig tidningarna ibland av illustratörer.

Det stormar kring fotbollen i Europa där den föreslagna, stängda superligan fått fotbollsfans i alla länder att rasa.  I England är det sex klubbar från högsta serien, Premier League som vill vara med i den ännu mer pengastinna storligan. Detta trots att bara dräktreklamen i Premier League kan kosta 50 miljoner kronor och spelarnas genomsnittsinkomster ligger på nära två miljoner pund per år!

Annat då när världens allra första fotbollsliga drog igång för 133 år sedan. Lördagen den 8 september 1888 kom att bli historisk på två helt olika plan i England. Kriminalhistoriskt för att den än idag oidentifierade sereiemördaren Jack The Rippers andra offer hittades på Hanbury Street i östra London och sportsligt för att Football League hade urpremiär. Fram till 1888 var det endast cupturneringar och vänskapsmatcher som gällde för den spirande fotbollen som på 1800-talet hade haft fullt upp med att hitta sin moderna form och bland annat avskilja sig från den närbesläktade rugbyn.

Det engelska fotbollförbundets FA-cup hade startat redan 1872, märkligt nog mest med lag från Londonområdet, men även regionalt spelades en rad cupturneringar. Problemet med denna typ av matcher var att klubbarna inte kunde planera sina säsonger eftersom man aldrig visste hur långt lagen skulle gå i respektive cuper. Och vänskapsmatcher var oftast ett dåligt substitut – åtminstone publikmässigt. En annan anledning var att proffsfotbollen börjat blomma speciellt i trakterna långt ifrån London. I de fattiga industriregionerna i bland annat Lancashire och Yorkshire kunde bolltalangerna slippa fabriksarbete och istället träna och spela fotboll. Vilket dock krävde att fotbollsklubbarna hade garanterade inkomster vilket var svårt utan regelbundet återkommande matcher.

Köpmannen William McGregor i Birmingham och aktiv i den lokala klubben, Aston Villa, bjöd därför in ett antal klubbar till en träff i London i mars 1888. Efter att ha sneglat mot cricketsporten, som redan hade ett ligasystem, fick tolv lag klartecken för att spela världens första fotbollsliga som skulle sträcka sig över 1888/89. Klubbarna var Preston, Burnley, Notts County, Blackburn, Accrington, Bolton, Stoke, Aston Villa, West Bromwich, Everton, Wolverhampton och Derby. Det fanns fler klubbar som ville komma med men McGregor satte stopp bland annat av geografiska orsaker. Järnvägens utveckling i Storbritannien hade möjliggjort snabbare och längre transporter även om en del av dessa fortfarande fick företas med häst och vagn. Inga Londonlag fanns med i den första ligan, främst eftersom proffsfotbollen var illa sedd i huvudstaden och ligan koncentrerades istället till ett område i mellersta England.

Den 8 september 1888 spelades fem matcher i den allra första omgången i Football League och med följande resultat: Bolton-Derby 3-6, Everton-Accrington 2-1, Preston-Burnley 5-2, Stoke-West Bromwich 0-2 samt Wolverhampton-Aston Villa 1-1.  Störst publik, 12 000 betalande, hade denna lördag packat sig samman på Anfield Road i Liverpool, som vid den här tiden var Evertons hemmaplan. Totalt kom 30 000 åskådare till de fem premiärmatcherna och man kunde ana en gryende, kommersiell succé. Men alltså långt ifrån dagens makalösa miljardrullning i Premier League.

Fotboll i det viktorianska England skilde sig mycket från dagens – inte minst regelmässigt. Någon domare, i vår bemärkelse, hade man exempelvis inte utan istället en ”umpire”, alltså ett slags ”avgörare” som kallades in när det behövdes. Länge viftade denne också med en näsduk istället för att blåsa i en pipa.

Noterbart från den första ligasäsongen 1888/89 var också att:

  • Systemet med serietabeller var märkligt nog inte bestämt när ligan drog igång. Istället räknades bara antalet vinster och först när halva serien var spelad, i november, infördes två poäng för seger och en för oavgjort. Då kunde också den första serietabellen publiceras retroaktivt!
  • Preston North End stod i särklass under premiärsäsongen och vann på 40 poäng efter att bara tappat poäng i fyra oavgjorda matcher under hela säsongen. Lancashirelaget dominerade också genom att ta den första ”double” genom att också vinna FA-cupen.
  • Det första ligamålet var märkligt nog ett självmål vilket Aston Villas Gershom Cox noterades för i matchen mot Wolverhampton.
  • Entrépriset för publiken låg under matcherna på mellan fyra och sex pence samt lika mycket för en plats på läktarna.
  • Ribban på målställningarna hade blivit lik dagens först 1882. Innan dess var överliggaren oftast ett snöre eller band!
  • Straffspark fanns inte under den första ligasäsongen och infördes säsongen 1891/92.
  • Tröjorna var onumrerade och först på 1920-talet började denna ”publikservice” dyka upp.
  • Bättre publik förr? Nja, kanske inte för under den första ligasäsongen när det uppmärksammade morden skedde i Londons Whitechapel hände det att rättskiparna på fotbollsplanerna häcklades med ord som, ”Han är Jack The Ripper!”

De flesta av klubbarna i originalligan finns fortfarande med i ligasystemet:

PRESTON: Vann ligan senast 1890 och spelar i dag i The Championship.

ASTON VILLA: Har vunnit ligan sju gånger, senast 1981 och spelar i Premier League.

WOLVERHAMPTON: Har tre ligatitlar, senast 1959, och spelar också i Premier League.

WEST BROMWICH: Engelska ligamästare 1920 men den här säsongen i Premier League.

EVERTON: Har nio ligatitlar varav den senaste 1987. Nu i Premier League.

BURNLEY: Har vunnit ligan två gånger, senast 1960, och spelar i Premier League.

BLACKBURN: Tre titlar i högsta ligan, senast 1995, och nu i The Championship.

BOLTON: Har inte vunnit ligan men väl FA-cupen fyra gånger. I League Two numera.

DERBY: Tvåfaldiga engelska mästare, senast 1975. Nu i The Championship.

STOKE: Inte vunnit ligan och spelar numera i The Championship.

NOTTS COUNTY: Nottinghamlaget har inte vunnit högsta ligan och är numera utanför ligasystemet i serien, National League.

ACCRINGTON: Klubben lades ner redan 1896, men det finns senare klubbar i staden vars lag nu finns i League One. 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *