Svårt sia om framtiden

Svårt sia om framtiden

Av Tomas Gustavsson

Prinsessan Margaretas horoskop.

Att sia om framtiden är inte lätt – det vet vi alla. Facit kommer ju garanterat och detaljrikt och är det dessutom i tryck blir det svårt att krångla sig ur vad man påstått. En gång i tiden räknades ju ändå astrologi, alltså att spå med hjälp av stjärnor och himlakroppar, som en vedertagen vetenskap. Idag är det mera av en underhållning men finns fortfarande som ett populärt inslag i både dags- och veckotidningar.

En av de historiskt och bevisligen mindre lyckade profeterna var Richard Harold Naylor (1889-1952). Det började dock bra för denne brittiske astrolog som slog igenom när han 1930 gjorde ett horoskop för den nyligen födda prinsessan Margareta, syster till nuvarande drottning Elizabeth. Artikeln i tidningen Sunday Express blev så populär att Naylor snart fick en stående spalt i tidningen. Då hade han också hunnit förutsäga att ett ”brittisk flyg skulle vara i stor fara” vilket ansågs vara luftskeppet R101 vilket fattade eld och störtade i franska Beauvais i oktober 1930.

Men sedan gick det betydligt sämre för Naylor som bland annat spådde att:

  • General Franco aldrig skulle bli Spaniens härskare.
  • Ett enat Irland, inklusive Nord-Irland, var nära förestående.
  • Att något större krig inte skulle bryta ut 1939 och att Hitler inte var någon krigshetsare.
  • Att nästa kommande allmänna val i Storbritannien skulle hållas 1938 – vilket var sju år för tidigt!                                        
  • Kanske allra värsta blundern var ändå när han 1941 skrev att Tyskland och Sovjetunionen skulle fortsätta att vara vänner. Horoskopet infördes i Sunday Express dagen innan Hitler anföll – just det – Sovjetunionen.

Kriget och dess brist på tidningspapper gjorde att Sunday Express kunde skylla på platsbrist när Naylor försvann från tidningens spalter 1942. Lite upprättelse fick väl ändå R H Naylor när man tittar på dennes horoskop över prinsessan Margareta där han bland annat nämnde att hennes liv skulle bli ”händelserikt!”

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *