En historia om gräsklippare

En historia om gräsklippare

Av Tomas Gustavsson

Kan du se dig själv slå villagräsmattan med en lie? Nej, förmodligen inte så då bör du skänka en tacksamhetens tanke till engelsmannen Edwind Beard Budding. Det var nämligen han som för snart 200 år sedan uppfann gräsklipparen. Oavsett vad man tycker om denna sysselsättning så kan nog alla vara överens om att det skulle varit svårt att hålla gräsmattor utan någon möjlighet att klippa och idag finns ju också självgående hjälpredor som klipper små och stora gröna ytor.

Edwind Beard Budding var född i Stroud i grevskapet Gloucestershire 1796 under en tid när lien eller betande djur skötte ”klippningen” i parker och på andra större gräsytor. Men detta var ett tidskrävande arbete och när Budding flyttat till staden Thrupp och börjat arbeta som mekaniker inom väverierna i staden fick han snart idéer. Inom denna industrigren fanns maskiner – det här var ju under den industriella revolutionens dagar – som skar och jämnade till sammetstyger och snart överförde Budding sina tankar på gräsklippning.

Edwind Beard Budding.

Tillsammans med industrimannen och väveriägaren John Ferrabee, som gick in som finansiär, utvecklade Budding den första maskinen som drevs för hand genom att en cylinder snurrade och fick igång roterande knivar. Eftersom maskinen tillverkades i gjutjärn var den tung och inledningsvis fanns det handtag både fram och bak på klipparna så att två personer kunde hjälpas åt vid svåra klipp-passager. Budding och Ferrabee valde inledningsvis att prova maskinen nattetid för att hålla den hemlig och inte riskera något innan patentet var i hamn. Uppfinningen kom också under en tid när större gräsytor för sporterna golf, tennis, cricket och fotboll anlades och behövde klippas. Bland de första som provade den nya gräsklippningsmaskinen var Londons Zoo i Regent´s Park och där utföll försöket till belåtenhet när man summerade efter fyra månader.

Men Budding och Ferrabee hade svårt att själva marknadsföra och anpassa sin uppfinning så redan 1832 sålde man rättigheterna till J R & A Ransomes i Ipswich som var ett större företag med jordbruksmaskiner som specialitet. 1840 hade 1 000 gräsklippare sålts och innovatören Budding skulle också gå till historien som den som uppfann den ställbara skiftnyckeln innan han dog i en stroke 1846.

Buddings klippare kom under decennier att bli grunden för de olika typer av gräsklippare som utvecklades. Allt från stora klippare, vilka drogs av ponnier, till små lätta maskiner vilka till och med, enligt reklamen, ”kunde användas av kvinnor”. Intressant var också att redan under tidigt 1800-tal ingick den fysiska aktiviteten som en del i reklamen runt gräsklipparna. Välklädda gentlemän som i vita byxor, jacka och hög hatt klippte gräset framställdes som hälsosamma personer i en nyttig, fysisk aktivitet. Och att det är en fysisk aktivitet att ta hand om gräset med en handklippare kan varje person som någon gång gjort detta säkert intyga!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.