Downton Abbey och mumiens förbannelse

Downton Abbey och mumiens förbannelse

Av Tomas Gustavsson

”Downton Abbey” är en brittisk, kommersiell feelgood-serie som kan vara svår att koppla ihop med en ruggig spökhistoria som den om ”Tutankhamons förbannelse”. Ändå är anknytningen märklig nog direkt och högst verklig. TV-serien om det edvardianska överklass-livet på slottet Downton Abbey spelades nämligen in på herresätet Highclere Castle, beläget i Hampshire mellan Southampton och Oxford i England. Där har grevarna av Carvarnon huserat i sekler. Idag är det den åttonde Earlen av Carvarnon som äger huset och den 2 500 hektar stora egendomen. 

Highclere Castle på 2 800 kvadratmeter, innehållande 300 rum varav 61 sovrum, värderas tillsammans med egendomen till en och en halv miljard kronor och precis som i TV-serien blev huset under första världskriget konvalescenshem åt krigsinvalider. Verklighetens Lady Almina slog betydligt mer välvilligt än TV-seriens Cora Crawley upp dörrarna till slottet för de skadade soldaterna. Lady Almina var gift med den femte greven av Carvarnon, George Herbert, som hade ett stort intresse och möjligheter att underhålla detta. Nämligen egyptisk arkeologi och en stor förmögenhet. 1922 hade han under åratal sponsrat arkeologen Howard Carter och dennes jakt på faraonernas gravar i Egypten. Resultatet hade dock varit magert fram till i november 1922 och Lord Carvarnon hade aviserat att nu skulle han dra sig ur vidare sponsring av Carters utgrävningar.

Lord Carvarnon, dottern lady Evelin och Howard Carter vid utgrävningsplatsen.

Då i november 1922 hände märkliga saker i Konungarnas Dal vid Nilen och efter 3 000 år öppnade Tutankhamons grav i princip helt orörd från gravplundrare och otroliga fynd av guld och ädla stenar hittades där samt bland annat faraonens mumie. Carter sände bud efter Lord Carvarnon som anlände till utgrävningarna i slutet av november. Carter och hans hundra arbetare hade fram till dess låtit stänga nedgången till graven för att hålla fynden hemliga. Nu slogs ett hål i ingången och Carters bevingade svar på Lord Carvarnons fråga om arkeologen såg något blev: ”Ja, jag ser underbara ting”.

Graven var orörd och innehöll en dittills oöverträffad skatt av föremål. Men snart kom också kritik om att det rörde sig om gravplundring. Och ryktena kom i svang. Samma dag som arkeologen Carter trängde sig in i Tutankhamons grav hade också en orm ”trängt” sig in i Carters lägenhet i Kairo och dödat dennes papegoja. I början av 1923 var lord Carvarnon tillsammans med sin familj på en rekreationstur på Nilen. En dag när han rakade sig skar han sig på ett sår förorsakat av ett myggbett. Blodförgiftning tillstötte och senare lunginflammation och den 5 april avled ”Downton Abbeys” ägare på Continental Hotel i Kairo. Dödsfallet gav ny näring till ryktena runt ”förbannelsen” runt faraonens grav. Inte minst Sherlock Holmes-författaren Arthur Conan Doyle skrev och underbyggde myterna kring ”förbannelsen”.

Lord Carnarvon skar sig på ett rakblad.

Lord Carvarnons död kopplades samman med en inskrift på en keramikskärva som Carter hittade i gravens förrum: ”Döden skall med sina vingar slå den som stör Faraos ro”. En god vän till Carter, och som tagit emot en gåva från utgrävningarna, drabbades av en svår eldsvåda. Den amerikanske miljonären George Jay Gould, som varit på plats vid utgrävningen i egenskap av turist, ådrog sig en febersjukdom och dog i maj 1923 och fem år senare var det en medarbetare till arkeologen som dog i möjlig arsenikförgiftning.

Faraos förbannelse? Nej, knappast inte statistiskt. Forskning har visat att av de 58 personer som var med vid gravöppningen avled endast åtta inom 12 år och Carter själv dog först vid 64 års ålder 1939. Lady Evelyn Herbert, lord Carvarnons dotter, och en av de första som  gick in i gravkammaren, dog så sent som 1980.  Så det där med ”faraos förbannelse” är nog bara en myt men en bra sådan och fullt i klass med TV-serien ”Downton Abbey”.

NÅGRA FAKTA OM Highclere Castle:

  • Slottet byggdes om 1842, och designades då av Charles Barry samma arkitekt som bland annat ritade parlamentshuset i London.
  • Redan 1774-77 gjordes egendomen om och hela den intilliggande byn flyttades till en ny plats.
  • Under många år var slottet svårt nedgånget och den regerande lord Carvarnon med familj bodde på ett annex på egendomen. Succén med ”Downton Abbey” gav dock sköna inkomster för att kunna renovera byggnaden.
  • På slottet finns bland annat ett mahognyskrivbord som tillhört Napoleon Bonaparte och inköptes 1821.
  • Slottet var före pandemin öppet för betalande turister 60 till 70 dagar per år.
  • Downton Abbey gjordes under sex säsonger (2010-15) i 52 avsnitt inklusive fyra julspecialer och blev dessutom till en långfilm. Även andra platser än Highclere Castle användes som miljöer.

NÅGRA FAKTA OM Tutankhamons grav:

  • Det tog Howard Carter sex år att gräva ut de 5000 föremål som fanns i graven.
  • Man tror fortfarande att det kan finnas ytterligare två oupptäckta gravkammare i anslutning till graven.
  • Graven och dess föremål inklusive Tutankhamons mumie finns idag på Egyptiska museet i Kairo.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *