När svensk trädgård slog London med häpnad

När svensk trädgård slog London med häpnad

Linneträdgården i Chelsea 2007. Foto: Tomas Gustavsson

Av Tomas Gustavsson

Året var 2007 och London hade rivstartat i förberedelserna mot stadens tredje olympiska spel vilka skulle genomföras 2012. Ett mera frekvent och årligt arrangemang var och är Chelsea Flower Show vilket arrangerats som världens mest prestigefyllda trädgårdsshow sedan 1912. Men just 2007 skulle något sensationellt ske – en svensk trädgård och en svensk designer skulle sätta avtryck på detta mycket anglosaxiska arrangemang.

Platsen Royal Hospital i Chelsea är egentligen ett äldreboende för brittisk, pensionerad militärpersonal. Är man på besök i Londonstadsdelen Chelsea ser man exempelvis ofta dessa eleganta pensionärer klädda i sina röda uniformer. Men en gång om året, oftast under några majveckor, förvandlas Royal Hospital eller åtminstone dess stora parkområde till något helt annat. Nämligen den stora trädgårdsutställningen som brukar dra 600 utställare och 150 000 besökare från hela världen. Showen brukar visa upp ett 40-tal större utställningsträdgårdar som omsorgsfullt byggs upp för att visas bara under några dagar.

Ulf Nordfjell i sin Chelsea Flower Show-trädgård 2007. Foto: Tomas Gustavsson

Bakgrunden går ända till 1804 när det kungliga trädgårdssällskapet, Royal Horticultural Society, RHS, bildades även om det dröjde till 1861 innan det kungliga tillägget kom med efter gillande av drottning Victoria. Först hade sällskapet sina ”vårshower” i Chiswick och senare i Kensington men 1912 var det frågan om överlevnad för denna institution eftersom man saknade erforderligt utrymme för showen. Dåvarande ordföranden Trevor Lawrence lyckades då förhandla sig till att får långtidshyra Royal Hospitals mark i Chelsea och 1913 års utställning blev succé med 300 utställare. 

Efter att ha klarat Första världskrigets vedermödor utvecklades trädgårdsshowen via kungliga besök, tepartyn och eleganta medaljer. Men också genom att mellankrigstiden gjorde den intressant för den brittiska medelklassen och deras trädgårdsintresse. Andra världskriget blev nästa bromskloss men 1947 kom Chelsea Flower Show igång igen och fick en ny skjuts framåt. Först 1988 infördes dock entréavgifter vilka sedan skjutit i höjden dock utan att minska publiktillströmningen. Ett bevis var att de svarta börs-hajar man normalt kunde se utanför Londons fotbollsarenor också började kränga biljetter utanför blomstershowen!

Guld till Sverige i Chelsea Flower Show 2007. Foto: Tomas Gustavsson

Och så kom då 2007 när Ulf Nordfjell bjöds in att uppföra en Linnéträdgård som slog utställningen med häpnad och den starka nordiska touchen med träd och växter och en strikt design blev så uppskattad att Nordfjell tilldelades guldmedalj i Chelsea. Två år senare var han tillbaka med en ny trädgård i Chelsea i samarbete med tidningen Daily Telegraph. Träffade själv honom under showen i London 2007 och det var en både rörd och stolt svensk designer att intervjua: ”Det är ju mycket stort och inspirerande att vinna guldmedaljen på den här klassiska marken”, menade han. Nordfjells trädgård kom efter Londonutställningen att flyttas till Göteborgs botaniska trädgård och senare till Växjö.

Artikelförfattaren intervjuar Nordfjell i Chelsea 2007.

Chelsea Flower Show drabbades liksom mycket annat svårt av pandemin och 2020 års utställning blev inställd medan årets, 2021, kommer att bli något så ovanligt som en höstshow den 21 till 26 september. 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *