Världsberömt monument på svensk botten

Världsberömt monument på svensk botten

Av Tomas Gustavsson

I Arlington, USA finns ett av de mest välkända monumenten över andra världskriget. Det är det gigantiska monumentet,  ”United States Marine Corps War Memorial”, där sex marinkårssoldater, tio meter höga, reser den amerikanska flaggan den 23 februari 1945 på ögruppen Iwo Jima i Stilla havet. Skulptören hette Felix de Weldon och förlagan för honom var det berömda fotografiet på ön tagit av pulitzervinnande fotografen, Joe Rosenthal. 

Foto: Wikipedia

Bronsmonumentet med 108 delar och som kostat 850 000 dollar när det var klart 1954 står märkligt nog på en stor sockel av svart diabas, och med ett antal kantiga stenar, som hämtades från ett stenbrott i en liten ort i nordöstra Skåne. Den svarta diabasen från den lilla byn Hägghult har alltid varit populär bland konstnärer men den stora sockeln till Alingtonmonumentet är säkerligen det mest berömda.

….

  • En gång i tiden bröts det sten på 18 olika ställen i och nära Örkeneds socken. Det största fanns i Gylsboda där som mest 400 arbetare var anställda. Idag förekommer fortfarande bara brytning på ett ställe vid Hägghult. 
  • I nobelpristagaren Harry Martinssons självbiografiska roman ”Nässlorna blommar” berättar författaren om sin uppväxt i Gylsboda där hans mor Betty Olofsson hade matservering och affär för stenarbetarna.
  • Den svarta diabasen bildades för 1500 miljoner år sedan. Det är en så kallad gångbergart som uppkommit genom eruption. Den glödande magman har pressats upp från jordens mantel och stelnat till vad vi dagligt tal och felaktigt kallar ”svart granit.” Stenen används till gravstenar, byggmaterial, marksten och mycket anat.

För den som är intresserad av stenindustrins historia är idag det gamla stenbrottet i Hägghult, några kilometer söder om Lönsboda i nordöstra Skåne, öppet för allmänheten. I en mycket speciell miljö, vid det stora vattenfyllda stenbrottet,  visas industrins historia med kranar, skrotstenshögar, arbetsbodar och dessutom finns stenkonst av hög klass designad av de japanska konstnärerna Masaru Takahashi, Takashi Naraha samt svensken Christer Bording att beskåda.

Före besöket gå gärna in på www.svartabergen.com

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *