Ett besök hos Australiens Flying doctors

Ett besök hos Australiens Flying doctors

Av Tomas Gustavsson

Foto: Wikipedia

En dag hösten 2004 fiskade 53-årige Roberto Piango vid Nassau-floden i Carpentavia-golfen i nordöstligaste Australien. När Piano, tillsammans med sin son, skulle plocka upp näten upptäckte man lite överraskande att en fyra meter lång krokodil satt fast i dessa.

”Eftersom det var ett helt nytt nät så försökte jag dumt nog få loss krokodilen, men min hand kom tyvärr för nära,” berättade Roberto Piango för den lokala tidningen Courier Post.

Krokodilen högg blixtsnabbt fiskaren i handen, slet av en bit av pekfingret och satte en tand i långfingret. Ute i vildmarken, miltals från närmaste bebyggelse och väldigt långt från något sjukhus, var detta minst sagt akuta skador. Via satellittelefon lyckades dock Piango kontakta den enda hjälp som ögonblickligen stod till hands – de flygande doktorerna.

I ett land av Australiens storlek och med stora obebyggda områden är just The Royal Flying Doctor Service, som namnet officiellt är numera, en livlina alla bemärkelser för landsbygdens folk. I Sverige blev för några decennier sedan TV-serien om de flygande doktorerna mycket populär men så bygger denna också på det bästa av alla manus  – verkligheten!

Flying doctors har en av sina flygbaser i Cairns.
Foto: Tomas Gustavsson

I staden Cairns i Queensland finns också ett museum, strax intill en av de många flygbaser som doktorerna har runt om i Australien. Muséet är inte stort och inte särskilt lätt att hitta, undangömt på Junction Street i villaområdet Edge Hill, men väl värt ett besök för att hitta historien bakom de populära doktorerna. När verksamheten drog igång 1928 hade en person, John Flynn, sett behovet av en sådan här hjälpservice i över ett decennium. Flynn var en teologistuderande som på uppdrag av den presbyterianska kyrkan skickades till det på den tiden högst ogästvänliga nordliga Queensland i Australien. Detta för att undersöka hur människor egentligen levde där. Hans första och största intryck var den isolation som omgav människorna där, speciellt när det gällde akuta hjälpinsatser från statens sida.

Men det var först när två uppfinningar kunde förverkligas och kombineras som han kunde sätta sin plan om flygande doktorer i verket. Dels då själva flygtekniken och där var Australien långt framme. Det stora flygbolaget Quantas bildades redan 1920. Och dels radiotekniken som gjorde det möjligt med anrop och kontakter genom det trådlösa landskapet. När en pedaltrampad radioutrustning slutligen gjorde sin entré var det klappat och klart, sedan också ett flygplan med plats för en patient plus en läkare hade inretts.

Pedaltrampad radioutrustning visas på museet.
Foto: Tomas Gustavsson

Historiens första hjälpflygning skedde mellan Julia Creek och Cloncurry i Queensland 1928 och det första året, vilket sades vara ett provår, flögs 50 uppdrag. 1934 kom nästa etapp när även västra Australien fick samma service vilken efterhand kom att omfatta de flesta ogästvänliga delarna av den stora kontinenten. Eftersom de statliga och regionala pengarna är begränsade bygger verksamheten än idag mycket på frivillig bidrag. Att servicen är mycket populär visas kanske också av att närmare 100 000 personer ger större och mindre bidrag varje år.

Hur gick det då för Robert Piango som blev biten av krokodilen? Jo, via satellit-telefon fick han första hjälpen-råd av läkaren Duncan Grant i Cairns medan denne samtidigt lokaliserade närmaste tänkbara landningsplats för ett flygplan. Detta visade sig vara boskapsranchen Inkerman där man dessutom hade ett medicinförråd från de flygande doktorerna. Två sköterskor följde med planet vilket landade på grusbanan i bushen och kunde ge Piango, den första, viktiga omplåstringen och medicineringen innan mångmilafärden påbörjades tillbaka till sjukhuset i Cairns.

”Det bästa med flygande doktorerna är att vem som helst långt ut i bushen kan få hjälp”, menade Robert Piango som blev ännu ett lyckat ”avsnitt” i historien orm The Royal Flying Doctor Service.

  • TV-serien: 221 episoder av ABC:s TV-serie Flying Doctors spelades in mellan 1986 och 91.
  • Verksamheten har 23 flygbaser och 79 flygplan och över 37 000 patienter flygtransporterades 2019/20.
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *