Kusligt 70-årsminne: Tore Hedin i Tjörnarp

Kusligt 70-årsminne: Tore Hedin i Tjörnarp

Av Tomas Gustavsson

Berättelsen om massmördaren Tore Hedin är en av de mest spektakulära och otäcka i hela den svenska kriminalhistorien. Sammanlagt tio personer föll offer för Hedin som även med viss rätt kan kategoriseras som en av landets mycket få seriemördare. (Seriemördare kallas en person som mördar minst tre personer och om morden sker vid olika avgränsade tillfällen.)

Natten till den 28 november den här hösten 2021 är det precis 70 år sedan Hedin inledde sitt kusliga värv genom att mörda kvarnägaren Allan Nilsson i det lilla samhället Tjörnarp, två mil söder om Hässleholm och en mil norr om Höör, och epilogen kom sedan inte att skrivas förrän sommaren efteråt, natten till till fredagen den 22 augusti 1952.

Norra Skånes förstasida den 29 november 1951. Redan här stod det klart att det inte var någon vanlig brand som ödelagt bostadshuset vid kvarnen i Tjörnarp.

Strax efter halv fyra på onsdagsmorgonen den 28 november 1951 larmades den frivilliga brandkåren i Tjörnarp till en brand i kvarnägaren Allan Nilssons bostad vilken inte låg långt från brandstationen i samhället. När man var på plats 03.35 var den gula träbyggnaden intill kvarnen redan övertänd och det brann så kraftigt att det var omöjligt att genomsöka huset trots att flera tappra försök gjordes. Först någon timme efter det att brandkåren kommit till platsen hittade brandmannen Gunnar Asplund den 32-årige ungkarlen Allan Nilssons förkolnade kropp i sängkammaren. Snart var landsfiskalen Eric Holmgren i Sösdala och ett några andra poliser på plats. Misstankar uppstod ganska snabbt om att det hela rörde sig om mordbrand. Misstankar som stärktes när det visade sig att närmare 5 000 kronor (det visade sig senare vara exakt 4 360 kronor) samt mjölnarens armbandsur saknades. När resterna av Nilssons kropp obducerades i Hässleholm konstaterades också att kroppen stank av bensin vilket ytterligare stärkte brottsmisstankarna. Redan några dagar efter branden kunde man konstatera att Nilsson förmodligen mördats redan strax efter 22.30 på kvällen, då vittnen också sett en en slarvigt parkerad cykel utanför mjölnarens hus, men att gärningsmannen sedan iskallt återvänt till brottsplatsen någon gång före halv fyra på onsdagsmorgonen för att anlägga eldsvådan. 

Som fjärdingsman, alltså lokal polis, i Tjörnarp var den 24-årige Tore Hedin tillsammans med Åke Månsson, bypolis i Sösdala, de första som fick hjälpa landsfiskalen i fallet. Hedin hade dessutom märkligt snabbt varit på plats vid branden under onsdagsmorgonen trots att han bodde i en helt annan del av Tjörnarp. Hedin var född i byn Annelöv utanför Landskrona och hade haft som högsta önskan att bli polis, men begåvning och betyg räckte inte så därför förblev han, efter en tid som militär, bara “extra” fjärdingsman stationerad i Tjörnarp som ingick i Brönnestads landsfiskalsdistrikt. Hedin var dock populär i Tjörnarp och det hade startats en aktion för att få behålla fjärdingsmannen eller åtminstone tjänsten när han riskerade att förlora sitt vikariat. Ett lokalt opinionsmöte i saken hade förövrigt hållits inte långt från den nedbrunna fastigheten just under brandkvällen.

Tore Hedin studerar låset till det nedbrunna husets dörr. Foto: Wikipedia

Kanske kunde Hedin åkt fast redan efter det första mordet i Tjörnarp om spaningsledningen ens vågat tänka tanken att en polisman kunde varit inblandad. Ett av många vittnesmål från mordnatten, vilket dök upp redan den 1 december, borde, med facit i hand, betytt att misstankarna riktats även mot Hedin som dessutom varit god vän med Allan Nilsson. Lastbilschauffören Ernhold Håkansson hade vid tretiden på natten kommit från Göteborg och passerat brandstationen i Tjörnarp och där sett en reslig man stående vid en cykel med ovanligt hög ram och bärande på en portfölj. Något som verkade vara ett uniformsmärke hade också glimmat till i mössan på personen när lastbilens strålkastare träffat mannen. Håkansson hade fått känslan att det rörde sig om en polis men avfärdats av en av de andra poliserna som menade att det: ”kunde stå Håkansson dyrt att rikta skulden mot en polis”. Håkansson skall senare också tyckt sig känna igen Hedin på en tidningsbild men inte vågat anmäla detta eftersom han så bryskt avvisats första gången. Utredarna kom märkligt nog aldrig heller tillbaka till vittnet Håkansson. 

Tore Hedin hade inte bara uppenbara psykiska problem utan var också i ett ständigt penningbehov vilket kan förklara mordet på Allan Nilsson. Men när han sommaren därefter löpte fullständig mord-amok i Skåne berodde detta snarast på en uppflammande sinnessjukdom. Vid ålderdomshemmet i Hurva, tre mil söder om Tjörnarp, arbetade Hedins (före detta) fästmö, Ulla Östberg, sedan halvtannat år. Men förhållandet hade varit stormigt och natten till den 20 augusti 1952 misshandlade Hedin sin fästmö, efter att hon velat avbryta förbindelsen, och hade dessutom använt sina tjänstehandklovar på henne. Något som fick högste polischefen, landsfogde Alf Eliasson i Malmö, att med omedelbar verkan stänga av Hedin från dennes tjänst. Hedin var vid denna tid inte längre extra fjärdingsman i Tjörnarp utan hade flyttat till en tjänst i samhället Uppåkra.

Allan Nilssons dödsannons i Norra Skåne.

Avstängningen från polisjobbet gjorde att Hedins värld fullständigt rasade samman och han inledde augustinatten till den 22 med att mörda sina gamla föräldrar i Kvärlöv utanför Saxtorp för att ”de skulle slippa se och lida för vad jag gjort”. Därefter åkte Hedin till ålderdomshemmet i Hurva, vars byggnad fortfarande finns kvar men med annan verksamhet, och yxmördade fästmön Ulla samt hemmets föreståndarinna, Agnes Lundin. Han satte sedan, runt klockan två på natten, eld på byggnaden där fyra åldringar omkom i lågorna och ytterligare en pensionär avled senare. Branddramat i Hurva kunde blivit en ännu större katastrof om inte en av inneboende vaknat och kunnat väcka flera andra av pensionärerna. Totalt fanns 17 äldre boende på hemmet och brandpersonal och grannar gjorde heroiska insatser för att rädda dessa. Bland annat klarade sig 101-årige Nils Hansson genom att krypa ut genom ett fönster.

Nu stod det dock helt klart för polisen att det var den suspenderade fjärdingsmannen Hedin som var gärningsman och under några dramatiska gryningstimmar var hundratals poliser och militärer sysselsatta i den allt mer intensiva mördarjakten. Bland annat upprättades vägspärrar på flera håll i Skåne och gränsstationerna mot Danmark fick också extra bevakning. Eftersom Hedin ägde en stuga vid Bosarpasjön, öster om Sösdala, koncentrerades spaningsstyrkorna snart dit och man hittade också hans bil, en liten Renault, parkerad en bit från stugan. På sätet hittades fyra anteckningsblad med Hedins fulla bekännelse och spaningsstyrkan förstod snart att Hedin troligen dränkt sig i sjön. Efter några timmars draggning i Bosarpasjön hittades Tore Hedins kropp vid sjutiden på morgonen av bland andra polismannen Nils Olof Oldskog från Sösdala och kapten Bengt Carlheim-Gyllenskiöld. Hedins kropp låg intill en vassrugge en bit ut i sjön. När kroppen har bärgats kunde man också via massmördarens armbandsur får den exakta tidpunkten när denna skånska skräcknatt och mordhistoria tagit sitt slut. Tore Hedins klocka har nämligen stannat på 4.06!

Lördagen den 23 augusti 1952 hade Norra Skåne upplösningen av dramatiken på sin förstasida.

  • Det märkliga är att trots att mycket är ombyggt i Tjörnarp idag, stationen och brandstationen rivna och vägar har ändrats så står kvarnbyggnaden intill det nedbrunna bostadshuset, där Allan Nilsson bodde, kvar. Även sommarstugan vid Bosarpasjön, som Hedin disponerade, finns i en ombyggd version kvar.
  • Numera avlidne Nils-Olof Oldskog, som alltså var polisman, berättade vid ett tillfälle för artikelförfattaren om när han och några kollegor kom till Bosarpasjön den aktuella augustinatten: ”Vi hittade bilen och visste att Hedin kunde vara vid sin sommarstuga. Eftersom jag var den ende ogifte bland poliserna blev det jag som fick smyga fram först mot stugan med draget vapen. Och ordern från polisbefälet var att vi skulle skjuta omedelbart om vi såg Hedin. Men det var helt tomt vid stugan och då förstod vi att han nog fanns i sjön.”
  • Innan poliserna kunde börja dragga, berättade Oldskog vidare, fick man på morgonen åka till smedjan i Sösdala för att få tillverkat ett antal draggar som skulle användas vid sökandet i sjön.
  • ”Hurvamorden”, med Ernst-Hugo Järegård som Tore Hedin, ingick som ett avsnitt i Max Lundgrens serie, ”Skånska mord” från 1986. Strålande rollprestationer men en hel del faktafel i avsnittet.
Boken kom 2017.
  • Det är å ena sidan märkligt att det tog 65 år innan en heltäckande bok om Tore Hedin kom ut. Men författaren Johan Perssons ”Sveriges värsta massmördare – Gåtan Tore Hedin” är å andra sidan en mycket bra och väl researchad bok som rekommenderas för den som vill fördjupa sig ytterligare i dessa dramatiska och tragiska händelser för 70 år sedan.
Nils Olof Oldskog, till vänster, är med och bärgar Tore Hedins kropp vid Bosarpasjön.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published.