Tipsextra – då var lördagseftermiddagen helig

Tipsextra – då var lördagseftermiddagen helig

Av Tomas Gustavsson

Åren 1969 till 1995 kan lätt utropas till ”den heliga lördagseftermiddagens tidevarv.” Före klockan 16 måste allt från helgens shopping till besöken hos svärmödrar klarats av för därefter började helgens godbit – ”Tipsextra”. Ett program som, tillsammans med TV-deckare och filmer inte bara lärde oss älska England utan bland annat lade grunden till dagens – åtminstone före pandemin – så populära fotbollsresor. Det finns också en märklighet när det gäller svenska män, och en del kvinnor, i åldrarna 35 till 75 år. Väldigt många av dessa med även ett begränsat sportintresse har ett engelskt favoritlag. Betydligt färre har ett tyskt, spanskt eller för den delen italienskt lag som man hejar på.

Och allt går att spåra till de decennier – långt före betal-TV och streaming – när mörka lördagseftermiddagar lystes upp av sändningar från stundtals leriga vinterplaner med magiska namn som Molineux Ground, Highfield Road, Filbert Street och City Ground.

Idékläckaren Lars-Gunnar Björklund gick ur tiden 2012.

Men det var långt ifrån någon garanterad succé när ”Tipsextra”gjorde debut en novemberdag 1969. Bakgrunden var att blivande TV-oraklet Lars-Gunnar Björklund varit i England för att göra reportage om rävjakt(!) och speedway men hamnat på stadion White Hart Lane i London en lördagseftermiddag. Tanken slog Björklund att de flesta matcher i Sverige gick på söndagar så därför skulle man ju kunna visa engelska matcher på lördagar. SVT, som just utökats från en till två kanaler, sökte också nya program varför ”Tipsextra” fick chansen.

Sveriges Television fick också inledningsvis de engelska matcherna för en struntsumma, några tusenlappar per match där också danska och norska TV-kanaler delade på kostnaderna, att jämföra med dagens miljardrullning när det gäller rättigheter till Premier League. Lördagen den 29 november 1969 skickades referenten Bo Hansson till Wolverhampton för premiärsändningen när hemmalaget mötte Sunderland medan Björklund själv stannade hemma i TV-studion som programledare.

Det blev också dramatiskt direkt när först ett kraftigt snöväder fick massvis med engelska matcher att ställas in denna premiärlördag – dock inte den i Wolverhampton. När väl sändningen kommit igång gjorde ett söndrigt sändar-relä i Hamburg att TV-rutan blev tom under en hel kvart. Trots detta blev succén omedelbar bland tittarna och Wolverhamptons Hugh Curran blev historisk när han sköt det allra första ”Tipsextra-målet” vilket också räckte till hemmaseger.

Det officiella fotbolls-Sverige var inledningsvis inte lika positivt till programmet och ”konkurrensen” med den svenska fotbollen gjorde att ända fram till ”Tipsextras” sista säsong 1995 lurades alltid TV-tittarna på själva upplösningen av den engelska ligan eftersom de sista omgångarna inte sändes. Noterbart också att man gjorde ett försök med att sända tysk Budesligafotboll 1985 och 86 men att detta aldrig slog lika väl ut. 

De sista åren var det faktiskt också Premier League-matcher som sändes i ”Tipsextra” men på något sätt gick programmet i graven innan all den gamla känslan för engelsk fotboll försvunnit och den makalösa pengarullningen istället börjat. TV 4 tog över under säsongen 1995/96 innan alla kommersiella kanaler sköljde över marknaden. Totalt blev det 420 direktsända Tipsextra-matcher i SVT – samt tre bandade – innan ”the final whistle” kom med matchen Blackburn mot Chelsea den 18 mars 1995.

Lite mer fakta om ”Tipsextra”:

  • ”Tipsextra” var unikt så till vida att direktsänd engelsk fotboll inte kunde ses på de brittiska öarna förrän i oktober 1983.
  • Till och med Lennart Hyland var inledningsvis skeptisk till ”Tipsextra” eftersom han inte trodde att svenskarna skulle vilja se ”engelsmän klafsa runt på leråkrar.” Men Hyland hade helt fel och ändrade sig snabbt.
  • Lars-Gunnar Björklunds egen favoritmatch var den mytomspunna mellan West Bromwich och Manchester U. Den spelades den 30 december 1978 och WBA vann målkalaset med 5-3.
  • Wolverhamptons Hugh Curran blev alltså ”Tipsextras” första målskytt genom tiderna när han nickade in 1-0. Varken målet eller matchen lär dock finnas bevarad i något TV-arkiv.
  • Liverpools Ian Rush var ”målkung” i Tipsextra när han sammanlagt svarade för 15 mål.
  • Leif Larsson och Staffan Lindeborg refererade flest matcher – 59 stycken vardera.
  • På 1970- och 80-talen sågs varje Tipsextralördag av upp till 2,5 miljoner tittare.
  • Trots att det är mer än 25 år sedan programmet försvann lever det helt klart i folks minnen. När den engelske landslagsmannen Norman Hunter avled i sviterna av covid 19 våren 2020 kallades han följaktligen i de svenska tidningarna – ”Tipsextraprofilen”!

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *