Gott Nytt X-år!

Gott Nytt X-år!

Av Mats Anderson

Kungsörn, järnsparv och steglits.

Jag är en hobbyornitolog. Och då menar jag på riktig hobbynivå. En hobby-hobbyornitolog. Men det ska erkännas att det fanns en tid när jag jagade nya x. Med x menar jag kryss som man sätter framför de arter man sett. Det finns olika x-listor, men vanligast är väl den över de vilda arter man sett i Sverige. Det finns en klubb för dem som sett över 300, den så kallade 300-klubben. Själv är jag inte där… än. 

Jag vet inte riktigt hur många kryss jag har för tillfället. Någonstans har jag en lista liggandes. På papper. Gick igenom min dator men där hittade jag inte någon sådan lista. Och nu för tiden skriver jag mina krysslistor direkt in i telefonen. Jag har en alldeles förträfflig app som heter Fågelguiden. Det är i princip en fågelbok inklusive läten. Fantastiskt bra sak som man alltid har med sig. I alla fall har jag väl sisådär 250–270 kryss.

Varje år gör jag en x-lista med årskryss. Man startar 1 januari och avslutar 31 december. Når jag upp till 100 på ett år så är jag nöjd. I år blev det inte så många, närmare bestämt 79 stycken. Men, som sagt, jag åker inte runt och jagar kryss. Det blir det jag ser på tomten och i skog och mark när jag ute och jagar eller strövar runt. Så dyker det upp lite godsaker när man minst anar det. Årets höjdpunkter var kungsörn vid Torsvik, steglitser på Skinnarebo golfbana och tre järnsparvar hemma i trädgården.

Det är alltid lika roligt att börja på en ny lista. De första arterna brukar vara blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv, skata och kaja. Vi får se hur det blir i år. Om du är det minsta intresserad av djur och natur så ladda omedelbart ner appen ”Fågelguiden” och börja räkna årskryss. Gott Nytt X-år!

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *