Lova runt men hålla tunt…

Lova runt men hålla tunt…

Av Margareta Sylvan

Ett nyårslöfte är (enligt Wikipedia) ett löfte som avläggs av en individ på nyårsafton som ett sätt att förändra sin livsstil åt ett håll som individen ser som positivt men inte nödvändigtvis enkelt. Målet är att hålla fast vid nyårslöftet åtminstone ett år, annars talas det om att nyårslöftet är brutet.

Runt nyår fylls media av både kända och okända människors löften eller icke-löften. Det är nämligen en överväldigande majoritet som inte alls avger några löften, närmare bestämt nio av tio gör det inte. Är nyårslöften kanske mer en medial företeelse?

Magasinappen Readly har låtit undersökningsföretaget Yougov ta reda på vad de som ändå avlägger nyårslöften vill med livet inför år 2022. Eller snarare vad de vill få ut av livet. För det är inte de traditionella ansträngningarna i form av att träna mer, sluta röka eller äta sundare som står på löfteslistan. Nej det är i stället att resa mer, testa ny mat, gå på fler konserter eller bredda vyerna i den litterära världen. Löften som inte är så svåra att hålla (men som pandemin eller en skral kassa naturligtvis till del kan sätta stopp för). Forskning har nämligen kommit fram till att det är lättare att hålla ett löfte om det innebär att börja med något nytt i stället för att upphöra med en gammal vana.

Men är då nyårslöften en gammal tradition? Nej, det finns inga tidiga belägg för det. Det är först 1944 som Aftonbladet i en krönika för första gången använder uttrycket nyårslöfte. Så särskilt gammalt är det alltså inte.

Inte ens nyårsfirandet är särskilt gammalt. I det gamla bondesamhället gick den äldre generationen till sängs ungefär som vanligt och lät ungdomarna fira och spå framtiden i tenn. En tradition som levde vidare under min uppväxt. På nyårsafton plockade pappa fram tenn, en speciell skopa som tålde hög värme och en stor plåtkastrull fylld med vatten. Vid tolvslaget klädde han sig i lösmustasch och fez och sedan fick alla, i tur och ordning, med hjälp av skopan och den öppna spisen värma en bit tenn till flytande form, därefter snabbt hälla över det flytande tennet i kastrullen med vatten. Sedan tolkade pappa det kommande året för var och en med hjälp av den nu stelnade tennbiten. Men där fanns aldrig några löften involverade i den proceduren.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *