Det slutade i galgen för Londons ”svenske” gangster

Det slutade i galgen för Londons ”svenske” gangster

Av Tomas Gustavsson

Karl Gustav Hultén i uniform.

Hon var en 18-årig tidigare stripteasedansös och han en några år äldre, svenskfödd desertör från den amerikanska armén. Tillsammans kom paret under en vansinnig vecka i oktober 1944 att utvecklas till ett våldsamt rånarpar i London vars illgärningar toppades med ett grymt och meningslöst rånmord på en taxichaufför.

Karl Gustav Hultén var född den 3 mars 1922 i Stockholm men redan innan han fyllt två år flyttade hans mor Signe Hultén från Stockholm till Boston i USA. Där hade Karl Gustavs mamma fått arbete som hembiträde i en familj och Hulténs uppväxt blev därför på en bondgård. Efter utbildning på en handelsskola fick han jobb som kontorist och tekniker bland annat på Firestones däckfabrik. Hultén gifte sig också tidigt med hustrun Rita och hade redan en liten flicka när han kallades in i armén 1943. Placeringen blev i mytomspunna 501:a fallskärmsregementet vilka kom att finnas med under flera klassiska  världskrigsinsatser som Dagen D, Market Garden och Ardenneroffensiven. Dock utan Karl Gustav Hulthén vid samtliga dessa tillfällen.

När regementet kommit till England 1944, och börjat förberedelserna för landstigningen i Normandie, förlades man till staden Reading utanför London. Hans vitsord under militärtjänstgöringen var långt ifrån de bästa utan mer i termer som ”oförbätterlig och slarvig” och Hulténs kontakter med amerikanska militärpolisen blev därför åtskilliga. Det finns alltså inte heller några uppgifter om att Hultén fanns med under dagen D utan istället blev han kvar i London. I augusti 1944 deserterade  han också från regementet och när han träffade Georgina Jones på ett kafé på Queen Caroline Street i Hammersmith den 3 oktober hade han varit desertör i sex veckor. Georgina, född Grayson, var född i Wales och ett problembarn redan från unga år. Som 13-åring hade hon rymt hemifrån, detta för att leta efter pappan som kallats in i det militära, och i januari 1943 kom den blonda och blåögda Georgina, som gift sig till efternamnet Jones redan som 16-åring, till London. Där arbetade hon under en tid som striptease-dansös på klubbar som ”Panama Club” i Kensington och ”The Blue Lagoon Club” på Carnaby Street. 

Georgina Jones kom till London 1943.

Hultén och Jones fann snabbt varandra och svensk-amerikanen skröt gärna för sin nya flickvän att han var en ”välkänd amerikansk gangster” som nu ledde ett gäng i London. På kvällen den 3 oktober hade Hultén på något sätt kommit över en två och ett halvt ton tung, amerikansk militärtruck som han plockade upp Georgina Jones i. Förhållandena i London under krigsåren visas väl också av  att Hultén var i besittning av trucken under flera dagar och bland annat åkte han runt på flera amerikanska militärbaser i staden för att tanka! Under parets första kvällar tillsammans blev man en billig parodi på gangsterparet ”Bonnie & Clyde”. Man överföll och rånade först en försvarslös, cyklande flicka på några shilling och lockade sedan en annan flicka in i militärtrucken där hon slogs ner, rånades och lämnades med livshotande skador i ett dike. Flickan hittades dock av förbipasserande och hon kunde räddas till livet.

Den 7 oktober 1944 var en regnig lördagskväll i Hammersmith och nu fick paret för sig att man skulle råna en taxi. Den första lämnades snabbt eftersom i denna satt en uniformerad, amerikansk soldat så det blev den 34-årige flerbarnspappan George Heath som slutligen plockade upp paret i sin taxi. Klockan 2 på natten var man vid den dåtida rondellen i Chiswick när Hultén beordrade Heath att stanna bilen.

”Jag hade plockat fram mitt vapen ur byxorna och när mannen rörde sig råkade ett skott gå av”, var Hulténs svaga försvar vid rättegången. Mera troligt sköt han istället kallblodigt mot den försvarslöse Heath med sin Remington-revolver. Paret körde sedan vidare i taxin mot förstaden Staines, detta sedan man dumpat Heaths livlösa kropp i ett dike längs vägen.

George Heath mördades kallblodigt.

Några samvetskval fanns tydligen inte hos Hultén och Jones vilka ägnade dagarna efter mordet åt bland annat biobesök och hundkapplöpning på White City-stadion. Övermodet var dock tydligen stort hos Hultén som fortsatte använda sig av den stulna taxibilen, en grå Ford V8 av salongsmodell.  Bilnumret RD 8955 var förstås högvilt för polisen sedan man hittat den döde George Heath strax utanför staden Staines. Hultén kunde också gripas – med vapen och allt – helt odramatiskt  i Hammersmith sedan polisen spårat taxibilen och väntat ut föraren under några timmar.

Hultén nekade till att haft något att göra med mordet och istället hade ”hittat bilen”. Efter diverse förhandlingar mellan de amerikanska militärmyndigheterna och britterna kom klartecken för att Hultén kunde åtalas av den brittiska rättvisan. Hultén pekade snabbt ut Jones, men hon ansågs inledningsvis oskyldig. Senare erkände hon dock att hon varit med under mordkvällen. Mordfallet blev känt i England som ”The Cleft Chin murder” eftersom Heath hade kluven haka och även i Sverige skrevs en del om fallet bland annat i Expressen.

Forden hittades av polisen på en gata i Hammersmith.

Den 16 januari 1945 inleddes rättegången i Old Bailey där det skrevs historia eftersom Georgina Jones försvarades av en kvinnlig advokat, Mrs Lloyd Lane, vilket var första gången i brittisk rättshistoria. Rätten gick inte alls på Hulténs utsaga att han skulle  råkat vådaskjutna Heath och vad som dessutom talade mot svenskamerikanen var att han flera gånger ändrade i sitt vittnesmål. Den 23 januari tog det tog juryn mindre än två timmar att förklara paret skyldiga och med dödsstraff för båda som följd. Bägge sökte nåd men myndigheterna benådade bara Jones som senare också kom att friges från sitt fängelsestraff redan 1954. Men för Karl Gustav Hultén fanns ingen nåd och den 8 mars 1945 hängdes han i Pentonvillefängelset, bara fem dagar efter sin 23:e födelsedag. Vädjanden in i det sista från bland annat Hulténs fru Rita i USA klingade ohörda. Ett lite märkligt och kanske olustigt efterspel blev att taxibilen i september ställdes ut på olika platser i England där intresserade fick betala sex pence för att titta närmare på den olycksaliga Forden.

…….

1990 kom den brittiska filmen ”Chicagom Joe and the showgirl” som bygger på historien om Hultén och Jones. Kiefer Suntherland spelade Hultén och Emily Lloyd gjorde rollen som Georgina Jones.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *