”En gång champ alltid champ”

”En gång champ alltid champ”

Av Tomas Gustavsson

”Ingo” dök upp i lilla Röke den första dagen i augusti 1986.

”Ja vet du – en gång champ alltid champ!”

En inledningsfras som man lätt kunde betraktat som stöddig men istället uttalat med en glimt i ögat vilket gjorde att man snabbt tyckte om personen i fråga. Personen var den gamle boxningsvärldsmästaren, Ingemar ”Ingo” Johansson – och platsen sparbankshuset i det lilla byn Röke i norra Skåne. Med en del år på nacken som aktiv i sportjournalistyrket är det ofrånkomligt att man korsat vägar med en del idrottsikoner. Som Zlatan Ibrahimovic i Moskva 2004, Terry Butcher på Wembley några år tidigare, Serena Williams i Båstad eller löparstjärnan och OS-generalen Sebastian Coe i London 2011. Ändå är en av de mest minnesvärda träffarna den med förre tungviktsvärldsmästaren Ingemar ”Ingo” Johansson och detta på hemmaplan. Nja, eller nästan iallafall för intervjun med honom skedde i sparbankshuset i lilla Röke (250 invånare) i norra Skåne första dagen i augusti 1986. Det fantastiska hade nämligen hänt att Röke Idrottsförening hade lyckats greja ”Ingo” till klubbens loppmarknad(!) och tillhörande superstartävling. En mäktig prestation även sett i ljuset att Johanssons glansdagar låg 25 år tillbaka i tiden.

Men där kom i alla fall en sommarklädd ”Ingo”, som gick ur tiden 2009, uppbackad av tredje frun, Edna Alsterlund, till ett sommerhett Röke där ett ”pressuppbåd” i form av lokalredaktören i Tyringe, alltså undertecknad, väntade. Och ”Ingo” visade sig vara precis så skönt oförställd som man hade hoppats. Han började direkt  med att såga den då avsomnade proffsboxningen.

”Ingen som saknar den, det var ju ändå bara ett par stackare som höll på”, skrattade ”Ingo” men smockade samtidigt till proffsboxningens motståndare nummer ett på den här tiden, kronofogden Sten Sjöholm.

”Honom har jag inte mycket till övers för – snällt sagt”, skrockade ”Ingo”.

På frågan om inte ”Ingo” själv skulle engagera sig som boxningstränare avfärdade han denna med orden att det var ändå ingen mening för: ”de lyssnar ju ändå inte på vad man säger.”

”Ingo” under sin glans dagar. Här har Sveriges förste tungviktsvärldsmästare just knockat Floyd Patterson i Yankee Stadium, New York 1959. Foto: Wikipedia

Och frågan om en alternativ idrottskarriär för den gamle mästaren?

”Hade jag varit 20 år yngre hade jag satsat på triathlon, kondition är ju allt när det gäller idrott.”

Rökeföreningens promotor och fixare, Lars-Göran Zander stod och log i bakgrunden och funderade förmodligen på om det kunde bli bättre än så här med ”Ingo” och Röke. Och det kunde det faktiskt. Ett par år senare landade nämligen ”Ingo” och hans historiske VM-motståndare, Floyd Patterson, med helikopter i Röke.

Men det är som det heter en helt annan historia!

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *