När David Niven spelade tennis i Tyringe

När David Niven spelade tennis i Tyringe

Av Tomas Gustavsson

David Niven var en stor tennisentusiast vilket han visade även i Tyringe.

1961 tog min pappa med mig på en filmupplevelse utöver det vanliga. Vi tillbringade några sommarveckor i en hyrd stuga i Mellbystrand men en kväll tog pappa med mig och vännernas son Bosse på biograf i Halmstad. Filmen var den tre timmar långa – man hade till och med paus efter halva filmen – ”Jorden runt på 80 dagar” med David Niven som Phileas Fogg i huvudrollen. Niven och de andra skådespelarna var fantastiska, musiken strålande och det blev 182 minuter av bara njutning för en på världen nyfiken 10-åring. Dessutom fick jag där och då en ny filmfavorit i just skådespelaren David Niven som man senare  sparade extra på när det gällde dåtidens samlarkort, vilka gick under namnet, ”filmstjärnor”. Vet också att Niven var en favorit hos min pappa och en film som vi senare bägge skulle uppskatta med engelsmannen och en rad andra stjärnor var krigsdramat, ”Kanonerna på Navarone.”

Världen är som bekant liten och detta visade sig också i det här fallet. Min pappa jobbade under hela 1950-talet och några år in på 60-talet på Tyringe Kuranstalt eller badanstalten som vi oftast sa. Där var det tätt med dåtidens  kändisar som nöjesprofilerna Karl Gerhard och Stig Järrel, författarna Marika Stiernstedt, Hjalmar Gullberg och Vilhelm Moberg samt åtskilliga långtidsboende miljonärer. De sistnämnda inte lika många i Sverige då som nu. 

Min pappa hade flyttat till Tyringe från Jönköping och börjat arbeta som intendent på Kurhotellet 1948 men bara fyra år tidigare hade en prominent gäst varit där – David Niven.  Engelsmannen gjorde aktiv militärtjänst under andra världskriget och bland annat fanns hans signalregemente med vid invasionen av Normandie den 6 juni 1944. Bara några veckor senare hade den då 34-årige Niven permission och dök plötsligt upp på Kurhotellet i Tyringe. Varför eller med vilka är ännu höljt i dunkel, inte minst eftersom det skulle dröja några år ytterligare, till 1948, innan han träffade sin svenska fru Hjördis Genberg. Niven var då redan änkling. 

Tyringe tennisbana när det begav sig.

Men väl i Sverige och Tyringe sommaren 1944 hittade David Niven till den natursköna tennisbanan som Tyringe Tennisklubb anlagt där 22 år tidigare. Detta under en tid när tennis fortfarande betraktades som en överklass-sport men som också betydde att det fanns pengar runt klubben. Bland annat skall en till Tyringe gästande göteborgare under klubbens första år ha donerat ett fyrsiffrigt belopp till klubben och dess fina anläggningen. Och så kom det sig att en av tidernas mest berömda filmstjärnor, och senare bland annat Oscarsvinnare 1959, kom att skriva in sig i den lokala tennisklubben som medlem 414 och därefter spelade några set tennis i dalen nedanför Sanatorieskogen den där märkliga sommaren 1944.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *