Vem vill ta över Inga?

Vem vill ta över Inga?

Av Christer Carlson

Ursäkta den något tveksamma rubriken. Men Inga förtjänar ett bättre öde än att endast mycket sporadiskt umgås med mig.Hon skulle behöva någon från Tyringe-hållet,som har ett större intresse och bättre förutsättningar än mig,att verkligen göra henne rättvisa. Så,kära dagledige, känn Dig manad. Låt oss ta det från början. Det finns få svenska författare,som förmedlar så mycket kunskap på så få rader, som Per Wästberg. För mig är särskilt hans essä-och porträttböcker,rena läsfesten. Du vet aldrig vad Du hittar. Det var så jag fann Inga, eller Ingeborg, om vi skall varanoggranna.

Per Wästberg. Foto: Wikipedia

I en av hans böcker hittar jag den franske författaren Valery Larbaud. Ett för mig helt okänt namn, och efter en lättare googlesökning blir intresset inte större. Levde 1881-1957, förmögna föräldrar, reste runt i Europa, översättare till bland annat modernismens stora verk Joyce ”Ulysses”. Ett antal romaner, knappt översatt till svenska. Varför intresserar sig PW för honom? En onödig bildningsdemonstration, eller?Jag tänker hoppa över några sidor,men ögat fastnar på ordet ”FINJA”. Nu är jag fast.

Valery Larbaud. Foto: Wikipedia

Han skriver: ”I titelnovellen Amants…..skymtar FINJA utanför Hässleholm,där uppenbarligen Larbaud tillbragte sitt livs oförglömligaste veckor med Inga, en jämnårig dansös som han 1904 mötte på operan i Vichy och följde med till Toulouse, där hon uppträdde på Capitolium vintern 1904-05. I aug-sep 1905 reste han med Inga i Danmark och Sverige.Därefter bodde han med henne under hösten och vintern 1906 i Valencia intill universitet, där han studerade de kastilianska klassikerna, medan Inga forskade i den spanska dansens historia. Den våren fick han lunginflammation……Inga for på en dansturne i Sydamerika. Veterligt sågs de aldrig mer. Larbaud brände sina kärleksbrev. Ingas efternamn är okänt…….Hans sparade sina balettprogram, där han kryssade för namnet Albers, en mansroll som Inga uppträdde i…..Valery beskriver henne som frigjord och frimodig. Hon intrigerade och koketterade inte, sökte inte bli gift för pengar, följde sina känslor och sin kallelse:en ny sorts kvinna.”

Ur Finja församlings kyrkobok.

Så långt Per Wästberg. Naturligtvis väckte detta mitt intresse. Tillsammans med min allra äldste vän Torbjörn, som är formidabel på släktforskning (för egen del nere på 1500-talet), kunde vi fastslå Ingas(Ingeborg) anknytning till FINJA församling. Som framgår av bilden, föddes hon 8/4 1881 som dotter till danske medborgaren Wilhelm Armand Deshayes och hans hustru Helga. Tillsammans fick de fyra barn, varav Ingeborg var äldst. Fortsatta efterforskningar gav vid handen att pappan Armand drev Tyringe Gästis, eller åtminstone var involverad i driften, fram till 1892, då familjen flyttade till Skållerud(Dalsland). I Tyringe angavs deras boende till Kollinge 229 (Gästis eller vad?). Vi vet vidare att Ingeborg avled 1907. Platsen anges till Älvsborg (län eller ort?)

Nu får någon annan ta vid. Inte för att jag är trött på Inga,snarare tvärtom. Men jag tycker att någon dagledig i Tyringe bör ha första optionen på henne (ursäkta återigen språket). Det finns mer att utröna:skolgång,personlighet,hur hon kom ut i världen,hur hon utvecklades, varför hon dog endast 26 år ung etc. Hon förtjänar mer än några rader i Wästbergs bok, och mitt lilla valhänta men tappra försök att rädda henne undan glömskan.

Så: stafettpinnen är lämnad, vem tar över?

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *