Tips på TV-serier

PÅ SVT PLAY:

Har skrattat mycket det senaste veckorna efter att ha hittat samtliga tre säsonger (2003-06) av TV-serien, ”Kvarteret Skatan” i SVT:s arkiv. 26 avsnitt av högklassig svensk underhållning vilka frontas av fem av de bästa, svenska komikerna; David Batra, Johan Glans, Rachel Mohlin, Anna Blomberg och Vanna Rosenberg. Producent är Mats Grimberg.

Egentligen är programmen en rad kortare sketcher som inte ens Monthy Pythonsgänget skulle skämmas över och dessutom hålls samman i en lös ramberättelse om personer i bostadskvarteret Skatan. Och som inte detta var nog kom just det här veckorna två specialprogram, ”Kvarteret Skatan 20 år” där man får återse samma gäng, bara något äldre men lika bra. Ett tips är att ni tar chansen att återknyta bekantskapen även med de äldre avsnitten av humorserien, där godbitarna haglar, så länge dessa finns kvar i det öppna arkivet!

********

PÅ NETFLIX:

Robert Gustafsson är strålande som den märklige Stig Engström. Foto: Netflix

”Den osannolika mördaren – Skandiamannen och mordet på Olof Palme” är en TV-serie som skaver. Och jag vet inte riktigt vad jag skall tycka efter de fem avsnitten vilka hur som helst bjuder på en högklassig uppsättning av svensk skådespelarelit. Robert Gustafsson följer upp sin seriösa roll från ”Det som göms i snö” med en lika strålande insats som Stig Engström. En av mina personliga favoriter, Peter Andersson, är utredaren Arne Irvell som om denne fått chansen 1986 förmodligen hade kunnat lösa Palme-mordet och dessutom spelar Mikael Persbrandt den tuffe Hans Holmér medan Cilla Thorell, Eva Melander och Shanti Roney gör andra starka roller. Serien bygger på Thomas Petterssons uppmärksammade bok och är förstås en partsinlaga eftersom de avgörande bevisen fortfarande saknas för att med säkerhet kunna lösa mordet. Men som sagt efter att ha sett hela serien skaver fortfarande något men om detta är bevis på att Skandiamannen Engström var Palmemördaren låter jag er bestämma  till dess ni själva sett Netflix-serien. För har ni möjlighet bör ni göra det eftersom det här ett stycke samtidshistoria!

********

PÅ VIAPLAY:

Coyote”. I början av 00-talet såg vi Michael Chiklis som den korrumperade snuten, Vic Mackey, under sju säsonger i polisserien, The Shield, som utspelade sig i Los Angeles. Den här gången är Chiklis tillbaka som pensionerad gränspolis vid den mexikanska gränsen. Tillfälligheter för honom dock in i Mexiko där han hamnar i klorna i på maffian och tvingas jobba på ”andra sidan” i motsats till vad han gjort under 30 år som nitisk amerikansk gränspolis. Serien utspelar sig till stora delar i Mexiko och är riktigt spännande men fick också ett märkligt avslut på grund av pandemin. Tio avsnitt var beräknade i säsong ett men det blev bara sex och det hela slutar mitt i en monumental cliffhanger. Bara att hoppas att det blir en fortsättning.

********

JUST NU PÅ NETFLIX:

Lupin”. Med inspiration från gentlemannatjuven Arsène Lupin börjar Assane Dion planera sin hämnd på den rika familjen som begick en stor oförrätt mot hans pappa. 1 säsong, fem avsnitt på Netflix.

********

”Shtisel”. En haredisk familj i en ultraortodox del av Jerusalem tampas med kärlek, sorg och vardagens tristess. Nu finns tre säsonger på Netflix.

Share